Piškotki

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih spletna stran ob vašem prvem obisku pošlje vašemu brskalniku z namenom, da vas spletna stran prepozna, ko se nanjo vrnete. Glavni namen piškotka je, da spletnemu brskalniku omogoči, da uporabniku spletne strani predstavi prilagojene spletne strani, ki uporabnikom omogočajo bolj prijazno in individualizirano uporabo storitev. Piškotki se uporabljajo tudi zato, da lahko upravljavec izve več o načinu, kako uporabniki uporabljajo njegove spletne strani, kar mu omogoča, da lahko izboljša uporabnikovo izkušnjo, ko obišče spletno stran. Nadalje piškotki vsebujejo podatke, ki so potrebni za pravilno delovanje nekaterih aplikacij na spletni strani.

Piškotki zbirajo določene podatke o vašem obisku, kot so IP-naslov, ime ponudnika spletnih storitev, datum in uro, ko dostopate do spletnega mesta, strani, ki jih obiščete na spletnem mestu, število obiskov in internetni naslov spletnega mesta, s katere ste prišli na našo spletno stran, informacije o vaši napravi, operacijskem sistemu, nastavitvah zaslona idr. Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na naših spletnih straneh, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati glede na trenutno stanje tehnologije.

Naša spletna stran uporablja določene nujno potrebne piškotke, ki so aktivni le v času trajanja seje, piškotke tretjih oseb, ki so predvsem namenjeni predvajanju multi-medijskih vsebin in vezani na vtičnike, ter piškotke za namen analize in statistike obiska spletne strani.

Nujno potrebni piškotki

Ti piškotki so potrebi, da vam ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani (npr. strinjanje s pogoji, identifikacija uporabnikove seje, strinjanje za nameščanjem piškotkov).

Naziv piškotka Strežnik Čas poteka Namen Upravljavec piškotkov
mcdonalds_session mcdonalds.si potek seje Nujen za delovanje McDonald's
XSRF-TOKEN mcdonalds.si potek seje Varnostni McDonald's
Analitični piškotki

Analitični piškotki nam omogočajo analiziranje dogajanja na spletni strani (zlasti: število obiskovalcev, identifikacija brskalnikov, ključnih besed…), kar je prav tako zelo pomembno za dobro delovanje spletne strani. Za namestitev teh piškotkov potrebujemo vašo izrecno privolitev, ki jo podate tako, da v nastavitvah odkljukate polje »analitični piškotki«. Svoje strinjanje lahko v nastavitvah piškotkov kadarkoli umaknete. Pri izvajanju lastne analitike uporabnike spremljamo anonimno (anonimizacija IP). Tudi te piškotke uporabljamo izključno pri nas in imajo minimalno dobo trajanja.

Naziv piškotka Strežnik Čas poteka Namen Upravljavec piškotkov
_ga mcdonalds.si 2 leti Statistika ogledov spletne strani McDonald's
_gid mcdonalds.si 1 dan Statistika ogledov spletne strani McDonald's
_gat mcdonalds.si potek seje Omejevanje pogostosti zahtevkov McDonald's
gdpr_cookie mcdonalds.si do izbrisa Vaše nastavitve piškotkov McDonald's
Piškotki za oglaševanje

Piškotki za oglaševanje se uporabljajo za sledenje uporabnikom prek naših spletnih strani. Namen je prikazovanje oglasov, ki so primerni in zanimivi za posameznika. Te piškotke uporabljamo le, če ste z njimi izrecno soglašali.

Naziv piškotka Strežnik Čas poteka Namen Upravljavec piškotkov
_fbp facebook.com 2 leti Facebook oglaševanje Facebook

Vsak posameznik ima možnost, da piškotke sprejme ali zavrne oz. da v svojem brskalniku spremeni nastavitve, tako da brskalnik računalnika ali mobilne naprave piškotke zavrne ali pa da prejme opozorilo, preden se piškotek shrani. Uporabnik lahko prav tako izbriše piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na njegovi napravi. Postopek spremembe nastavitev piškotkov se v vsakem brskalniku razlikuje, zato naj uporabnik pri tem upošteva navodila konkretnega brskalnika.

Če so piškotki onemogočeni, nekatere funkcije in popolna funkcionalnost spletne strani ni več na voljo oziroma spletna stran ne bo delovala pravilno.

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v Smernicah Informacijskega pooblaščenca.