Pri nas vedno veš kaj ješ
V skrbi za dobro počutje je dobro vedeti, kaj jeste. Zato v vseh restavracijah zagotavljamo popolne podatke o prehranskih vrednostih naših izdelkov in alergenih. Podatke o izdelkih, ki so del naše stalne ponudbe, lahko najdete na pogrinjku pladnja, na katerem je postrežen vaš obrok v restavraciji.
Prehranske vrednosti na vsaki embalaži
Informacije o hranilnih vrednostih naših izdelkov se ne nahajajo le na pogrinjkih pladnjev v naših restravracijah, ampak tudi na vsaki embalaži naših izdelkov. Tako vedno veš, kaj in koliko ješ.
Uravnotežen obrok
Uravnotežen obrok mora vsebovati določeno količino beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov, mineralnih snovi in vode.
Kalorije
Kalorije so merilo vnešene energije ob zaužitju hrane in pijače ali s telesno aktivnostjo porabljene energije. Tvoje telo dobiva energijo, merljivo s kalorijami, z vnosom beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.
Beljakovine
Beljakovine telesu zagotavljajo gradbeni material in so bistvene za izgradnjo in obnovo mišic, organov, kože ter kosti. Pomembni viri beljakovin so meso, perutnina, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca in stročnice.
Maščobe
Maščoba, ki jo dodajamo hrani zaradi dobrega okusa, sestavlja vsako telesno celico. Zagotavlja energijo in pomembne maščobne kisline ter pomaga absorbirati v maščobah topne vitamine A, D, E in K, toda uživanje prekomernih količin maščob ni priporočljivo. Viri maščob so maslo, meso, rastlinska olja, oreščki, semena in mastne ribe.
Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati telesu in možganom energijo zagotavljajo za opravljanje dnevnih aktivnosti. Vir ogljikovih hidratov, predvsem škroba, so polnozrnat kruh, kosmiči, kaše, krompir in drugi, v pecivu in sladkih pijačah pa je veliko rafiniranega sladkorja.
Sol
Sol (natrijev klorid) je v majhnih količinah bistvenega pomena za vzdrževanje ravnovesja tekočin v telesu, v prevelikih količinah pa je škodljiva. Živila, ki vsebujejo veliko soli, so suhomesnati izdelki, klobase, salame, slan kruh, slani prigrizki, nekatere vrste sirov, predpripravljene jedi itd.